25-04-2018 Provincie haalt scholieren naar museum

Komend schooljaar kunnen middelbare scholieren met het programma Museumschatten naar een groot aantal musea in Brabant. Daarmee geven Gedeputeerde Staten invulling aan een van de opgaven in het bestuursakkoord Beweging in Brabant: het bereiken van nieuwe groepen museumbezoekers. De provincie subsidieert het museumbezoek van de scholieren. Het programma is het ‘zusje’ van Museumschatjes. Erfgoed Brabant voert dit programma voor basisscholen sinds 2006 voor de provincie uit, en gaat ook Museumschatten uitvoeren. Bron: Provincie Noord-Brabant.

25-04-2018 Huurverlaging kwart huurders Goed Wonen

Een kwart van de huurders van woningcorporatie Goed Wonen in Gemert kan een forse huurverlaging tegemoetzien. Dit  omdat sociale woningen die te ‘duur’ zijn, nu in één keer op de ‘streefhuur’ zullen worden gesteld. Voorheen werden te dure woningen slechts in jaarlijkse stappen verlaagd. Voor hen die te weinig betalen voor hun huis is er door de overheid een maximale verhoging ingesteld. De huurprijs van sociale woningen is gebaseerd op een ‘puntensysteem’. Een woning krijgt punten voor onder andere de grootte, de voorzieningen en de WOZ-waarde. Elk jaar worden de huurprijzen daarop aangepast. Bron: Omroep Centraal.

25-04-2018 Twaalf jaar cel voor aanslag op varkenshouder

Het Gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Chris van E. uit Oss woensdag 25 april tot twaalf gevangenisstraf. De Ossenaar probeerde in 2015 met een automatisch geweer de Boekelse varkenshouder Machiel Coppens te vermoorden. Het wapen haperde en Coppens overleefde de aanslag. Coppens was op de bewuste dag aan het werk op de Molenakker in Boekel. Van E. kwam aanrijden op zijn rode scooter. Hij vroeg de boer om hulp want hij had pech. Op het moment dat Coppens wilde helpen greep Van E. zijn automatische wapen, laadde door en richtte op Coppens. Die overleefde de aanslag omdat het wapen haperde. Van E. zei dat hij Coppens alleen maar heeft willen bedreigen. Waar justitie nog acht jaar gevangenisstraf eiste, veroordeelde het Hof hem in hoger beroep tot twaalf jaar. Bron: Omroep Brabant.

24-04-2018 Provinciale steun voor extra boswachters

Volgens Provinciale Statenlid Vreugdenhil uit Werkendam komt er nu eindelijk extra steun voor onze boswachters. Provinciale Staten namen het voorstel van zijn partij om extra geld vrij te maken voor meer toezicht in de Brabantse natuurgebieden unaniem aan. De ChristenUnie/ SGP pleitte ervoor om een kleine drie miljoen euro extra uit te geven zodat de boswachters versterking krijgen. Die protesteerden begin april bij het provinciehuis in Den Bosch door afval te dumpen. Per week zijn er zo’n veertig dumpingen in de natuur. 'De komende twee jaar kunnen we samen met natuurorganisaties het toezicht in natuurgebieden flink opvoeren', aldus fractievoorzitter Vreugdenhil. Hij gaat ervan uit dat de steun structureel wordt. Bron: ED.

24-04-2018 Zet je #Biebmodus aan en slaag glansrijk

Middelbare scholieren die zonder afleiding willen studeren, kunnen de komende weken weer terecht bij de Bibliotheek Helmond-Peel. In aanloop naar de eindexamens laten de openbare bibliotheken ook dit jaar zien dat ze alle faciliteiten in huis hebben die scholieren en studenten helpen om ‘Glansrijk’ te kunnen slagen. De Bibliotheek is de plek waar je in alle rust kunt studeren en kunt focussen op je eindexamen. Geen afleiding van apps, likes, vlogs, blogs, broertjes, ouders of andere stoorzenders, enkel aandacht voor wat op dat moment belangrijk is: glansrijk slagen voor je eindexamen. De slogan van dit jaar is dan ook 'Laat je niet afleiden, zet je biebmodus aan!'. Bron: Bibliotheek Helmond-Peel.

24-04-2018 Gewijzigde openingstijden feestdagen Elkerliek

Op Koningsdag (vrijdag 27 april), Hemelvaartsdag (donderdag 10 mei) en tweede Pinksterdag (maandag 21 mei) zijn de volgende afdelingen van het Elkerliek-ziekenhuis gesloten: ● (poliklinische) bloedafname; ● bloedafnameposten; ● afdeling Radiologie; ● alle poliklinieken. Ook de bloedafnameposten buiten het ziekenhuis zijn dicht. Bij spoed kunt u de spoedpost in het Elkerliek-ziekenhuis bereiken. Op de verpleegafdelingen zijn de weekendbezoektijden van kracht: • 13.30 uur tot 14.30 uur; • 19.00 uur tot 20.00 uur; • extra bezoektijd van 11.00 uur tot 12.00 uur. Bron: Elkerliek.

24-04-2018 Website Gemert-Bakel even onbereikbaar

Op woensdag 25 april wordt er software-onderhoud gepleegd aan de websites van de gemeente Gemert-Bakel. Door dit onderhoud is de gemeentelijke website 's morgens en 's avonds na 18:00 uur soms enkele minuten niet bereikbaar op het internet. De gemeente vraagt bezoekers die dit treffen het later nog eens te proberen. Bron: Gemeente Gemert-Bakel.

24-04-2018 Gebroken waterleiding zorgt voor chaos

Een gebroken waterleiding zorgde op maandagmorgen 23 april voor chaos in de Helmondse wijk Rijpelberg. Een gedeelte van de doorgaande Weg door de Rijpel stond vanaf half tien blank. Het verkeer moest omgeleid worden en nog tot vijf uur in de middag zaten 30 huishoudens zonder water. Volgens Brabant Water is de waterleiding geraakt door werkzaamheden; welke werkzaamheden waren onbekend. Volgens een omwonende zou er iets misgegaan zijn bij het aanleggen van glasvezelkabels. De waterleiding zou niet op de kaart van de glasvezelleggers hebben gestaan. Het water op de kruising met de Volderhof was tegen elf uur grotendeels verdwenen. In de huizen is geen waterschade ontstaan. Bron: ED.

24-04-2018 Norwood /codependent Zelfhulpgroep voor vrouwen

De zelfhulpgroep Norwood/codependent voor vrouwen heeft nog ruimte voor enkele nieuwe deelnemers. De groep komt op donderdagavond eens in de twee weken bij elkaar in Helmond. Deze groep is speciaal voor vrouwen die emotioneel te afhankelijk zijn van anderen (vaak hun partner); die te veel in de liefde investeren; vrouwen die zich herkennen in het boek ’Als hij maar gelukkig is’ van Robin Norwood en/of het boek Loslaten van Ammy van Bedaf. In de groep worden ervaringen met elkaar gedeeld, waardoor men situaties gaat (h)erkennen en zo leert zich minder afhankelijk op te stellen. Bron: Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost Brabant.

23-04-2018 Veel bekijks bij historische optocht

In Gemert waren zondag veel toeschouwers aanwezig bij de traditionele historische optocht. De stoet ging van het kasteel door het centrum met als eindbestemming het Boerenbondsmuseum. Mede door het mooie weer bezochten ook veel mensen de lentemarkt die werd gehouden op het Ridderplein. Bron: Gemerts Nieuwsblad.

23-04-2018 Gewonden bij ongeval in De Mortel

Zondagmiddag zijn bij een ernstig ongeval in De Mortel twee mensen gewond geraakt. Op de kruising van het Reebos en de Doctor de Quayweg met kwam hun auto in botsing met een zware terreinwagen. De auto van de slachtoffers belandde na de aanrijding in een sloot en beiden kwamen daarbij bekneld te zitten. De brandweer moest de man en vrouw uit de auto bevrijden. Ook een traumahelikopter kwam ter plaatse om hulp te verlenen. De bestuurder van de terreinwagen bleef ongedeerd. Bron: 112 Brabant.

23-04-2018 Veel bijen geteld tijdens Nationale Bijentelling

Meer dan drieduizend mensen hebben het afgelopen weekend meer dan 30 duizend bijen geteld tijdens de eerste Nationale Bijentelling. Het merendeel van de bijen die geteld werden, waren wilde bijen. Met behulp van een bijengidsje kon men zien wat voor soorten bijen er rondvlogen. De gedomesticeerde honingbij werd het meest geteld, gevolgd door de rosse metselbij en de aardhommel. Ook drie andere hommelsoorten werden veel geteld. Onder andere in Helmond en Gemert zat men in de tuin om de bijen te tellen. Bron: Omroep Brabant.

23-04-2018 Truckrun door De Peel weer een succes

Ongeveer honderdzestig trucks reden zondag door De Peel met in de cabine de chauffeur en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Zij hebben genoten van deze rijtoer. Een enorme rij vrachtwagens reed al toeterend door Deurne, Vlierden, Ommel, Asten, Someren, Liessel, Milheeze en Bakel. Bron: ED.

22-04-2018 Akkoord Gemert-Bakel over nieuwe koers

Het CDA en de Dorpspartij in Gemert-Bakel zijn het in grote lijnen eens over de koers die ze de komende vier jaar als nieuwe coalitie willen varen. Ook over de wethoudersposten hebben beide partijen inmiddels afspraken gemaakt, al vinden ze het nog te vroeg om daarmee naar buiten te treden. Bron: ED.

22-04-2018 Traverse en Kokse Hoeve failliet

De restaurants/zalencentra De Traverse in Helmond en De Kokse Hoeve in Gemert zijn failliet. De uitbaters van beide horecagelegenheden, Peter en Susan Beniers, hebben zich per direct teruggetrokken. Na overleg met de curator is besloten om de twee zaken open te houden. Het personeel in Helmond en Gemert, 26 man in totaal, is dan ook gewoon aan het werk. Het ondernemersechtpaar Beniers heeft zelf de faillissementen aangevraagd van de twee zaken en van hun holding. Die zijn direct uitgesproken door de rechter. Bron: ED.

22-04-2018 Fietser aangereden tussen Helmond en Bakel

Op de weg van Helmond naar Bakel is zaterdag een fietser aangereden. De man wilde de weg oversteken, maar werd daarbij geschept door een bestelauto. Met nog onbekende verwondingen is de man per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval. Bron: ED.

22-04-2018 Nieuwe coalitie Landerd volgende week rond

De vorming van een nieuwe coalitie in Landerd loopt als een tierelier. Er zijn geen beren op de weg verschenen die roet in het eten kunnen gooien. Dus stevenen Maashorst Vooruit, Progressief Landerd, RPP en VVD recht af op een regeerperiode. Bron: AD.

20-04-2018 10.000e inwoner in Brandevoort

In de Helmondse wijk Brandevoort werd de 10.000ste inwoner verwelkomd door burgemeester Elly Blanksma: het jongste zoontje van de familie Derks. Zij bezocht de familie Derks en bracht voor het zoontje een loopfiets mee, waarmee hij door de ecozone in Brandevoort kan rijden. In 1998 werd het eerste huis in de wijk gebouwd. Met de huidige 10.000 inwoners is Brandevoort de snelst groeiende wijk van Helmond. In de komende jaren worden er nog zo’n 2.500 woningen bijgebouwd, waarmee het totale inwoneraantal van Brandevoort naar verwachting in 2030 zal uitkomen op 17.000 inwoners. Bron: Gemeente Helmond.

20-04-2018 Eikenprocessierups weer gespot

De eerste eikenprocessierupsen zijn in Gemert-Bakel weer gespot. Afhankelijk van weer en ontwikkeling van de rupsen start rond 1 mei de preventieve bestrijding. Binnenkort ontwikkelen de rupsen de brandharen die bij contact vervelende gevolgen kunnen hebben, zoals hevige jeuk en irritatie van huid, ogen en luchtwegen. Bestrijding vindt plaats waar de plaagdruk afgelopen jaar hoog was en op locaties waar veel overlast was. Later worden nesten en rupsen verwijderd op basis van controle en meldingen. Bij ontdekking van eikenprocessierupsen wordt u verzocht contact op te nemen met de gemeente. Ga vooral niet zelf bestrijden! Tijdens het bestrijden loopt u het grootste risico in contact te komen met de brandharen. De gemeente laat de rupsen en nesten op risicovolle plaatsen op professionele wijze verwijderen. Bron: Gemeente Gemert-Bakel.

20-04-2018 Controle hondenbelasting Gemert-Bakel

Jaarlijks is er in Gemert-Bakel een controle op hondenbelasting. Vanaf mei voert het bedrijf HollandRuiter opnieuw controles uit. De controleurs kunnen zich legitimeren. De gemeente meldt dat als men een of meer honden heeft en nog geen belasting betaalt, de honden aangemeld dienen te worden. Dat moet bij Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) op de website of met een aanmeldformulier. Sinds dit jaar verzorgt BSOB de aanslagoplegging van alle gemeentelijke belastingen voor de gemeente Gemert-Bakel. Bron: Omroep Centraal.

Het weer in Laarbeek