18-07-2018 Rooi Fietst door Mariahout

Mariahout kende woensdag een invasie van zo'n duizend fietsers die daar neerstreken voor een 'rustpunt'. Het waren deelnemers aan de Rooise fietsvierdaagse Rooi Fietst. De deelnemers konden kiezen uit een tocht van 30, 45 of 60 kilometer en waren gestart vanaf de Kienehoef in Sint-Oedenrode. De fietsvierdaagse wordt gehouden van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 juli. Bron: Omroep Kontakt.

18-07-2018 Noodlokalen Commanderij verwijderd

Bij het Commanderij College in Beek en Donk zijn woensdag de noodlokalen verwijderd. Deze zorgden afgelopen jaar voor extra huisvesting van de vmbo-afdeling in verband met de toename van het aantal leerlingen. In juni werden al noodlokalen verwijderd en deze week volgde de rest. Dit jaar is gestart met de bouw van schoolwoningen. Deze nieuwbouw wordt in augustus in gebruik genomen. Bron: Omroep Kontakt.

18-07-2018 Wat is dit?

Aan het Aarlese heemhuis worden regelmatig bijzondere voorwerpen aangeboden. Van sommige voorwerpen is niet bekend wat het is en waarvoor het dient. Ook na enig speurwerk lukt het niet om de nodige informatie te achterhalen. Vandaar dat de heemkundekring de hulp inroept van de Laarbeekse inwoners. Deze week betreft het een groen zinken bakje. Het heeft een beweegbaar deksel met gaatjes. Wie wil helpen het raadsel te ontrafelen kan het zondagmiddag in het heemhuis aan de Kouwenberg bekijken en mogelijk het raadsel ontrafelen. Bron: MooiLaarbeek.

18-07-2018 Genoeg leerkrachten in de regio

Uit een inventaris van het Eindhoven Dagblad blijkt dat de basisscholen in de regio Helmond hun formaties voor het nieuwe schooljaar nagenoeg rond hebben. Dit in tegenstelling tot de landelijke peiling van sectororganisatie PO-Raad. Daarin gaf een kwart van de ondervraagde schoolbesturen aan te verwachten dat het niet gaat lukken om genoeg leerkrachten voor alle groepen te vinden vóór de start van het nieuwe schooljaar. Maar alhoewel de basisformatie in deze regio rond is, is er toch een wankel evenwicht: veel besturen melden dat ze nog wel invallers zoeken. ron: ED.

18-07-2018 Laarbeek Live

Op het Heuvelplein in Beek en Donk is het komend weekeinde drie dagen feest. Drie kroegen, café Thuis, De Tapperij en Dave van de Burgt, houden dan het openlucht-muziekevenement Laarbeek Live. Vrijdag zorgen dj's voor de muziek, zaterdag speelt de Nederlandse coverband Session en zondag zijn er veel tribute-artiesten te zien en te horen. Laarbeek Live is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een volwassen evenement dat de medewerking heeft gekregen van de gemeente. Bron: ED.

18-07-2018 Zwaargewond na inhaalmanoeuvre

Op de Bakelseweg in Aarle-Rixtel is woensdagochtend een auto na een aanrijding met een vuilniswagen over de kop geslagen. De personenauto wilde de vuilniswagen inhalen toen deze plotseling een zijweg indraaide. De auto sloeg over de kop en kwam op de zijkant in een zijstraat terecht. Hulpdiensten hebben het slachtoffer uit de auto gehaald waarna deze zwaargewond naar het ziekenhuis is gebracht. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Bron: 112nieuwsonline.

18-07-2018 Eén rijbaan N615 afgesloten

De zuidelijke rijbaan op de N615 en de Muzenlaan in Beek en Donk is tot het weekend afgesloten voor het verkeer. 's Nachts worden de middengeleiders op deze wegen aangelegd. Het werk dat 's nachts aan de N615 is verricht wordt overdag echter door het zware verkeer weer kapotgereden. Daarom is nu één rijbaan (zuidzijde) afgesloten. Het verkeer wordt ter plaatse door verkeersregelaars geregeld. De afzetting blijft tot vrijdagavond 20 juli staan, daarna gaat de eerder geplande weekendafsluiting in. Op maandag 23 juli vanaf 06.00 uur zijn de N615 en Muzenlaan weer open.

17-07-2018 Droogte in Laarbeek

De droogte van de afgelopen weken heeft haar sporen in de natuur achtergelaten. De gazons kleuren geel en in Mariahout zijn de bomen bij het Buurthuis gerooid waardoor de zon vrij spel heeft op het gazon. De waterbassins staan geheel droog, er zijn verdroogde plaatsen in de bossen en ook het water in het Torreven bij Mariahout is verdwenen. De bladeren van het maïs krullen om en hier en daar wordt er gesproeid om de hooivoorraad niet in gevaar te brengen. Bron: Omroep Kontakt.

17-07-2018 Mogelijk sluiting streekarchief

Het komend half jaar wordt onderzocht of het RHCe, het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven, moet worden opgeheven of niet. Het streekarchief heeft al jaren haar zaken niet op orde. In september ontdekte de Laarbeekse burgemeester Van der Meijden, eveneens MRE-bestuurder, dat het budget dat de gezamenlijke gemeenten over hadden voor het RHCe, was gedaald van 3,7 miljoen euro naar 2,8 miljoen euro, maar dat de bedrijfsvoering er niet op was aangepast. Het RHCe beheert het archief van twintig gemeenten. Zij zijn er eigenaar, financier en opdrachtgever van. Van der Meijden is initiatiefnemer van het onderzoek en hij benoemde interim-directeur Hendrik Noppen die onder meer sneed in het personeelbestand. Eind van dit jaar komt Noppen met een voorstel. Maar dat het RHCe weg gaat bij het MRE staat vast. Bron: ED.

17-07-2018 Ouderenlandgoed uitgebreid

Ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout gaat uitbreiden. Een week geleden is er een nieuw pand aangekocht dat onder de naam Woodsplace Grootenhout onderdeel gaat uitmaken van het huidige ouderenlandgoed aan de Stekkermortel. In het najaar gaat er een kleine woongroep starten zodat belangstellenden niet zo lang hoeven te wachten op een woonplek. Ouderenlandgoed Grootenhout bestaat uit vijf woningen waar in totaal dertig mensen met dementie wonen. Daarnaast zijn er drie locaties voor dagbesteding voor de eigen bewoners en voor zo'n twintig mensen van buitenaf. Bron: Omroep Kontakt.

16-07-2018 Piet Vereijken 100 jaar

In de Couwenbergh in Aarle-Rixtel heeft de heer Piet Vereijken maandag zijn 100ste verjaardag gevierd. De felicitaties namens de gemeente Laarbeek werden overgebracht door wethouder Briels. Ter gelegenheid van deze bijzondere verjaardag wordt er een herinneringsbord geplaatst bij de boom op het 'drielandenpunt' van Laarbeek, op het Laar nabij de Goorloop. Die boom werd vorig jaar geplaatst ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van mevrouw Vermulst. Ook in de toekomst zullen er naambordjes van 100-jarigen bij geplaatst worden. Omroep Kontakt.

16-07-2018 KVL houdt creabeurs

Voor alle hobbyisten van Laarbeek en omgeving wordt op zondag 11 november de creabeurs in het Dorpshuis te Lieshout gehouden. Deze creabeurs is bestemd voor mensen die hobbymatig dingen maken, dit willen presenteren en eventueel willen verkopen. Bron: MooiLaarbeek.

15-07-2018 Werkzaamheden aan N615

Het afgelopen weekend zijn er werkzaamheden verricht vanaf de N615 Rotonde Bavaria tot aan de Muzenlaan in Beek en Donk. Deze werkzaamheden duurden van vrijdagavond 13 juli tot en met maandagmorgen 06.00 uur. De werkzaamheden worden ook uitgevoerd in de avond- en nachtelijke uren van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli. Hierdoor is er geen verbinding mogelijk tussen Lieshout en Beek en Donk.  Bron: Omroep Kontakt.

15-07-2018 Roekenrock - Minifestival

Op zaterdag 14 juli krulden je wangen op van plezier tijdens Roekenrock in het Openluchttheater in Mariahout. Want wanneer men één kraaiachtige in de buurt zag bracht dat onheil, maar waren er twee leden van deze vogelfamilie in je omgeving, dan bracht dat juist geluk. Men kon genieten van de bandjes, Tamarin Desert, Hallo Venray en Cymbaline. Bron: Omroep Kontakt.

15-07-2018 Expositie 't Oude Raadhuis

In 't Oude Raadhuis in Beek en Donk was tot en met zondag 15 juli de expositie Welcome to the playground te zien van Maureen Jonkers. Op de benedenverdieping was een proces te zien bestaande uit figuren gemaakt van foamboard. Het waren tests op schaal gebaseerd op verhoudingen van het menselijk lichaam. Boven was de expositie te zien. Daar konden de bezoekers experimenteren en door de ruimte bewegen met ruimtelijke vormen. Bron: Omroep Kontakt.

14-07-2018 Friet of patat?

Uit een steekproef door het bedrijf Coosto op social media blijkt dat men in het noorden van Nederland bij het bestellen van een zak friet vraagt om een zak patat. In het zuiden blijkt het tegenovergestelde: daar bestellen de mensen friet. Het verschil is minimaal: 51% patat om 49% friet. Laarbeek daarentegen is de enige Brabantse gemeente waar de mensen, volgens het onderzoek, meer het woord 'patat' gebruiken. Een verklaring zou kunnen zijn dat cafetaria Le Patat in Aarle-Rixtel actief is op social media. Bron: MooiLaarbeek.

14-07-2018 Processiepark Mariahout voorbereid op toekomst

Tijdens de feestelijkheden van 'Mariahout 85' werd het processiepark officieel geopend. Toch zal het nog jaren duren voordat het processiepark zal zijn zoals 'Stichting het Groene Hart van Mariahout' het voor ogen heeft. Samen met parkmedewerkers wordt hard gewerkt om het park toekomstbestendig te maken. Het park oogt nu nog kaal, maar dat gaat komende jaren veranderen. Bron: MooiLaarbeek.

14-07-2018 Sjanny Kusters neemt afscheid als directeur van Het Klokhuis

Sjanny Kusters (59) neemt na ruim 10 jaar afscheid van openbare basisschool Het Klokhuis in Beek en Donk en Lieshout. Ze gaat als zelfstandige verder om orde op zaken te stellen op scholen waar het onderwijskundig niet zo goed loopt of waar de professionaliteit te wensen overlaat. Bron: MooiLaarbeek.

13-07-2018 Luchtkussenspektakel in Laarbeek

Laarbeek Actief heeft deze week met een aantal activiteiten gezorgd voor een goede start van de zomervakantie. Veel kinderen hadden zich opgegeven om deze week aan allerlei activiteiten deel te nemen. Hoogtepunt was voor velen het 'luchtkussenspektakel' op het evenemententerrein in Beek en Donk. Bron: MooiLaarbeek.

13-07-2017 Wandelen in het 'groen'

43 inwoners van Laarbeek die de Vierdaagse gaan lopen hebben vrijdag van wethouder Briels namens de gemeente een t-shirt gekregen. Op het groene shirt staat de tekst: Laarbeek schittert in het groen. Henk van Eijndhoven had in de MooiLaarbeekKrant een oproep geplaatst met de vraag welke Laarbeekse vierdaagselopers in een t-shirt van de 'groenste gemeente' wilden lopen. Daarop hadden deze 43 mensen gereageerd. Bron: MooiLaarbeek.