19-09-2018 Keurmerk voor vaatwerk Elkerliek

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond heeft voor 2018 het vaatkeurmerk ontvangen van de Harteraad. Hiermee voldoet het ziekenhuis aan de gestelde kwaliteitscriteria van de patiëntenorganisatie voor mensen met een hart- en vaataandoening. De criteria van de Harteraad zijn opgesteld in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van vaatchirurgen, interventieradiologen, vasculair internisten en vaatverpleegkundigen. Bij de toetsing wordt onder meer gekeken naar de samenstelling en samenwerking van het medisch behandelteam, het minimum aantal behandelingen, het aanbod van verschillende onderzoeken en informatieverstrekking. Bron: Elkerliek.

19-09-2018 Asbest na brand woonboerderij

Bij een brand in een woonboerderij aan Den Hoek in De Mortel, waarbij drie stallen en de boerderij werden verwoest, is dinsdag asbest vrijgekomen. Het wordt opgeruimd door een bedrijf dat daarin gespecialiseerd is. De brand begon in een stal achter de woonboerderij en sloeg over. De brandweer is lang bezig geweest om ook de laatste vuurhaard te doven. Daarna bleek er asbest vrijgekomen te zijn. Volgens een woordvoerder van de brandweer ligt dat voornamelijk op het terrein van de eigenaar. Een klein deel van de asbest kwam terecht op het wegdek van de doodlopende straat. Bron: Omroep Brabant.

19-09-2018 Beheerders zijn inbraken beu

Nu er zes keer in korte tijd is ingebroken bij speeltuin De Rijpeltoets in Helmond zijn de beheerders het zat. Er is voor een kapitaal aan gereedschap gestolen en er is veel schade die moet worden hersteld. Na de vierde inbraak hebben de beheerders camera's opgehangen en toen de daders weer terug kwamen, zelfs tweemaal op één avond, zijn ze gefilmd. De beelden zijn doorgespeeld naar de politie. De beheerders roepen de daders op zich te melden. Doen ze dat niet dan worden de beelden op Facebook gezet. Bron: Omroep Brabant.

19-09-2018 Woningen op terrein volkstuinen

Op het gehuurde terrein van volkstuinvereniging Doonheide in Gemert worden nieuwe woningen gebouwd. De volkstuinvereniging zal moeten gaan verhuizen maar een nieuwe plek maar die is nog niet gevonden. Het Sint Jorisgilde, eigenaar van de grond, en de volkstuinvereniging zijn met elkaar in gesprek gegaan over verplaatsing naar het nieuwe perceel, maar tot nu toe zonder resultaat. Keizersberg Vastgoed, onderdeel van nertsenhouder Jos van Deurzen uit Elsendorp, wil aan de Boekelseweg een compleet nieuwe woonwijk bouwen. Bron: ED.

19-09-2018 Uitslaande brand verwoest boerderij

Aan Den Hoek in De Mortel is dinsdagmiddag brand ontstaan. Een woonboerderij met aangrenzende koeienstal en een schuur brandden totaal uit. De brand ontstond in de kalverenstal en sloeg over naar een stal waarin twee stieren stonden. De brandweer probeerde de dieren in de stallen te redden en verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Er zijn geen dieren getroffen en de bewoners raakten niet gewond. Twee stallen zijn bespaard gebleven. Bij de brand kwam asbest vrij, maar dat is op het eigen terrein gebleven. Bron: ED.

19-09-2018 Man opgepakt na steekpartij

In Helmond is maandag een man uit die plaats aangehouden die zondag betrokken was bij het steekincident aan de Slegersstraat. Hierbij raakte een stadsgenoot ernstig gewond. Aanleiding tot het steekincident was een ruzie tussen de dader en het slachtoffer. De dader ging er na zijn daad ervandoor. Hij liet het slachtoffer gewond achter op straat. Hij zit vast voor verder onderzoek. Het slachtoffer is in het ziekenhuis herstellende van zijn verwondingen. Bron: Politie.

18-09-2018 Leuke activiteiten in Kinderboekenweek

Dit jaar is de Kinderboekenweek van woensdag 3 tot en met zondag 14 oktober. Bij Bibliotheek De Lage Beemden zijn er dan activiteiten voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is Vriendschap: ‘Kom erbij!’ Op vrijdag 5 oktober is er een schminkworkshop in Bibliotheek Beek en Donk voor kinderen vanaf 10 jaar. Op woensdag 10 oktober kunnen kinderen bij Fysio&Zo in Aarle-Rixtel ervaren hoe fijn kinderyoga is. Die dag wordt ook in Kunstlokaal Gemert de film ‘Toen mijn vader een struik werd’ vertoond. De film is geïnspireerd op het bekroonde boek van Joke van Leeuwen en gaat over de spannende reis van de tienjarige Toda. Bron: De Lage Beemden.

18-09-2018 KennisCafé over dyslexie

Dinsdagavond 2 oktober vindt het derde KennisCafé van Bibliotheek De Lage Beemden plaats in De Eendracht in Gemert over dyslexie, dyscalculie en AD(H)D. Om verzekerd te zijn van een plek, is aanmelden gewenst. Dit kan via bibliotheeklagebeemden.nl. Is dyslexie, dyscalculie en AD(H)D echt een handicap voor je leven, zoals vaak wordt gezegd? Mariëlle Schoenmakers geeft in dit KennisCafé inzicht in de manieren waarop mensen met (vermoedens van) dyslexie, dyscalculie en AD(H)D denken, leren en werken. Bron: Bibliotheek De Lage Beemden.

18-09-2018 Gemeenten beantwoorden e-mails traag

Van de 380 Nederlandse gemeenten slagen 143 (38 procent) er niet in e-mail van burgers op tijd te beantwoorden. Dit blijkt uit het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten 2018. Van 24 gemeenten werd in het geheel geen antwoord ontvangen. De resultaten van het onderzoek en een uitgebreide versie van dit persbericht zijn te vinden op: http://www.wijverdienenbeter.nl/bereikbaarheid_2018/index.html. Het onderzoek is voor het vierde jaar op rij uitgevoerd. De opmars van webformulieren, ten koste van bereikbaarheid per e-mail, lijkt te zijn gestopt. Nog steeds zijn 77 gemeenten voor hun burgers onbereikbaar per e-mail, maar dit is een daling ten opzichte van 2017 van 22 naar 20 procent. Bron: Wij verdienen beter.

18-09-2018 Laatste Boerenleenbank moet stoppen

Bij het Boerenbondsmuseum in Gemert kon sinds 2014 nog op de ouderwetse manier worden gespaard. Eenmaal per week was de Boerenleenbank geopend. Spaarders brachten ouderwets hun geld tegen een rentepercentage van 3 procent naar de bank. Ze hadden een spaarbankboekje waarop per week maximaal 20 euro mocht worden ingelegd. Er kwam geen computer aan te pas. Op last van De Nederlandsche Bank is het Boerenbondsmuseum echter gestopt met het ludieke initiatief. De Gemertse Boerenleenbank bleek in strijd met allerlei bancaire wetten en regels. De 75.000 euro die in kas zit, wordt teruggegeven aan de rekeninghouders. Bron: ED.

18-09-2018 Pub-op Store van Bavaria

Bavaria opent deze week een tijdelijk bierproeflokaal in de Veestraat in Helmond. Er kunnen verschillende bieren geproefd en gekocht worden in deze zogenaamde Pub-op Store. De brouwerij uit Lieshout wil er onder meer nieuwe bieren introduceren. De winkel is maar een paar dagen geopend: vanaf dinsdagmiddag 18 tot en met zaterdag 22 september. Bavaria overweegt om ook in andere steden dit soort tijdelijke proeflokalen te openen. Bron: ED. 

18-09-2018 Mogelijk speelautomaten in voormalig Scala

Hotel West-Ende in Helmond wil geen speelautomatenhal binnen de eigen muren maar in de voormalige Scala-bioscoop aan de Steenweg. Hoteleigenaar Riton Loverbosch kocht dit jaar het pand van restaurant/zalencentrum De Traverse en bezit inmiddels ook de naastgelegen Scala-zaal. Die was tot voor kort van de gemeente en maakte deel uit van het Kunstkwartier. Loverbosch wil tussen de Kanaaldijk en de Kromme Steenweg een aaneengesloten vrijetijdscentrum creëren door West-Ende, De Traverse en de Scala-zaal met elkaar te verbinden. Voor laatstgenoemde plek is nu een omgevingsvergunning aangevraagd voor een speelautomatenhal. Bron: ED

17-09-2018 Reuma INN in Helmond

In Helmond start patiëntenvereniging ReumaActief De Peel dinsdag 2 oktober met een Reuma INN. Reuma INN wil een herberg zijn waar het goed toeven is. Elke eerste dinsdag van de maand wordt in wijkhuis De Fonkel een themabijeenkomst gehouden met een gastspreker. De bijeenkomsten vinden afwisselend 's middags en 's avonds plaats. Dinsdagavond 2 oktober vertelt een reumaverpleegkundige van het Elkerliek ziekenhuis wat reuma is en welke vormen er zijn. Bron: ReumaActief De Peel.

17-09-2018 Automobilist gewond

Op de Europaweg in Helmond is zondagochtend een automobilist gewond geraakt nadat hij met zijn auto achtereenvolgens tegen een lantaarnpaal en een boom klapte. Het is nog onbekend hoe de man van de weg is geraakt. De bestuurder is met onbekende verwondingen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. ED

17-09-2018 Steekpartij in Helmond

In de Slegersstraat in Helmond heeft zondag aan het begin van de avond een steekpartij plaatsgevonden, daarbij is een man gewond geraakt. De steekpartij ontstond na een ruzie tussen twee bekenden van elkaar. Ze zouden allebei aanwezig zijn bij een feestje in de woning daar. Het slachtoffer was na het incident aanspreekbaar, maar moest wel naar het ziekenhuis worden gebracht. Er kwam ook een traumahelikopter ter plaatse. De dader is er meteen vandoor gegaan. De politie onderzoekt de zaak. ED

17-09-2018 Succesvolle locatie H2O

In Helmond werd het afgelopen weekend festival H2O gehouden. Het blijkt een waardige opvolger te zijn van Artimond en Jazz in Catstown. Het werd voor het derde jaar gehouden en vond voor de tweede keer plaats op het terrein van Raymakers Textiel aan de Kanaaldijk N.W. Er waren optredens tussen stapels textiel in het ruwdoekmagazijn, het binnenplein en in een festivaltent. Op de gevel van Raymakers waren lichtprojecties te zien van kleurige tekeningen en Helmondse gedichten. Bron: ED.

17-09-2018 Wereldtitel voor Jeffrey Herlings

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zondagmiddag als eerste Nederlander aller tijden de wereldtitel in de koningsklasse van de motorsport gepakt. Dat gebeurde op het TT-circuit in Assen. Volgens de dolgelukkige Herlings was het een droom die werkelijkheid werd. Het was mentaal veel zwaarder dan fysiek met alle pers en fans. Pas in de laatste ronde heeft hij kunnen genieten. Bron: Omroep Brabant.

16-09-2018 Papierscheppen en boekdrukkunst bij Boerenbondsmuseum

De ambacht van papierscheppen staat op zondagmiddag 23 september centraal in het Boerenbondsmuseum in Gemert. Ook worden demonstraties gegeven van de boekdrukkunst. Voor de introductie van een stoomdroogmachine werden de losse vellen papier tot slot te drogen gehangen. Er zijn ook demonstratie touwvlechten te bekijken. Kinderen kunnen zelf ansichtkaarten maken en touwvlechten. Muziek is er van ’t Kumt van Eiges uit Berlicum. Bron: Boerenbondsmuseum Gemert.

14-09-2018 Grondwateronttrekkingen moeten omlaag

We moeten zuiniger zijn op de diepe grondwatervoorraad in Brabant. Dat is de kern van het nieuwe grondwaterbeleid dat de provincie momenteel bespreekt met alle Brabantse bedrijven die grondwater onttrekken. Dat zijn de drinkwaterbedrijven Brabant Water en Evides en 40 industriële bedrijven, waaronder bier- en frisdrankproducenten. Alle onttrekkingen samen, in combinatie met de droogte, zorgen ervoor dat de omvang van de diepe grondwatervoorraad onder druk staat. Voor de drinkwatervoorziening is dat geen probleem, maar wel voor kwetsbare natuurgebieden en behoud van grondwatervoorraad voor de toekomst. Bron: Provincie Noord-Brabant.

14-09-2018 Wegafsluitingen door Braverun

Op zondag 16 september vindt de Braverun plaats in Helmond. In Brandevoort zijn verschillende parcoursen uitgezet met obstakels. In verband met dit evenement zijn er diverse wegafsluitingen. Van 10.00 tot 20.00 uur zijn afgesloten: Laan door de Veste tussen Herenlaan en de Voort, Neerwal tussen Stijlstraatje en de Lauwerstraat, Broederwal, Diepenbroek. Bron: Gemeente Helmond.