24-05-2019 Gratis bloeddrukmeting Hartstichting

Vanaf maandag 27 mei kan men zijn of haar bloeddruk gratis laten meten op 28 verschillende locaties in Noord-Brabant. Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen. Een hoge bloeddruk voel je niet, maar die vergroot wel de kans op een hart- of vaatziekte. Die kan bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. De Hartstichting roept op regelmatig de bloeddruk te (laten) meten. Indien nodig kan men dan tijdig maatregelen nemen om die weer op een gezond niveau te brengen. De Hartstichting richt van 27 mei tot en met 8 juni bloeddrukmeetpunten in op openbare plaatsen zoals supermarkten en bibliotheken. Bron: Omroep Kontakt. 

24-05-2019 Omgevingsverordening bundelt regels

Alle provinciale regels over de fysieke leefomgeving in Noord-Brabant staan voortaan bij elkaar in één digitaal document: de Omgevingsverordening. De provincies zijn verplicht om een omgevingsverordening te hebben voordat de Omgevingswet per 2021 ingaat. Met een Interim-omgevingsverordening zet de provincie Noord-Brabant een eerste stap op weg naar de definitieve omgevingsverordening. Vanaf 24 mei 2019 ligt de Interim-omgevingsverordening vier weken lang ter inzage. Deze verordening bevat geen nieuwe regels, maar voegt bestaande regels uit zes verordeningen samen. De regels zijn eenvoudiger opgeschreven en omgezet naar een nieuw digitaal systeem, met een meer gebruiksvriendelijke opbouw. Bron: Provincie Noord-Brabant.

24-05-2019 Appeltje van Oranje voor Veghelse stichting

Stichting Met je Hart uit Veghel is de grote winnaar geworden van de 17e editie van Appeltjes van Oranje. De stichting die ontmoetingen voor ouderen organiseert was één van de drie genomineerde initiatieven. Koningin Maxima reikte de door Prinses Beatrix ontworpen Appeltjes donderdagmiddag 23 mei in Paleis Noordeinde uit aan vertegenwoordigers van de genomineerde initiatieven. Het grootste bronzen Appeltje met daarbij een geldbedrag van 15.000 euro was voor de stichting Met je Hart. Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden. Bron: Omroep Meierij.

24-09-2019 Audi uit kanaal getakeld

Donderdag 23 mei heeft een bergingsbedrijf tussen Helmond en Aarle-Rixtel een Audi met een Belgisch kenteken uit de Zuid-Willemsvaart getakeld. De politie had een rijbaan van de Kanaaldijk afgesloten zodat de hulpdiensten hun werk konden doen. Voor zover bekend zat er niemand in het voertuig en raakte er niemand gewond. Bron: 112nieuwsonline.

24-05-2019 Poolse liederen in Auditorium Elkerliek

In het kader van de Lambertus Concerten in het Auditorium/Kapel Elkerliek in Helmond kunt u op zondagavond 2 juni luisteren naar een liedrecital met werken van beroemde Poolse componisten, uitgevoerd door sopraan Aldona Bartnik en pianist Maurice Lammerts van Bueren. Poolse liederen worden zelden uitgevoerd, ook omdat het Pools een heel moeilijke taal is, terwijl het liederen vol hartstocht en melancholie, vol vrolijkheid en liefde voor de natuur zijn. In 2018 maakten de Poolse sopraan Aldona Bartnik en pianist Van Bueren samen een cd met Pools repertoire: ‘Melancholia’. Met de muziek van die cd ‘toeren’ beide musici nu door het land. Bron: Omroep Kontakt.

23-05-2019 Ongeval in Schijndel

Woensdagavond heeft in de Lijsterbeslaan in Schijndel een ongeval plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. De scooterrijder kwam hierbij ten val en raakte gewond. Hij is in de ambulance behandeld. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis. Bron 112nieuwsonline.

23-05-2019 Belle en het Beest

Zestig jonge en volwassen ballerina's en vele vrijwilligers in Schijndel hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om het sprookje Belle en het Beest op de bühne te kunnen zetten. De dansvoorstelling wordt op zaterdag 22 juni twee keer opgevoerd in de Podiumzaal van ’t Spectrum in Schijndel. De wereldberoemde klassieker komt dansend tot leven via de klassieke dansafdeling van Phoenix Cultuur uit Schijndel. Bron Omroep Meierij.

23-05-2019 Illegaal grondgebruik door Sinti

De gemeente Nuenen heeft al meer dan twee jaar zwart-op-wit dat driekwart van de bewoners van twee woonwagenkampen grote stukken grond illegaal gebruikt. Maatregelen werden tot dusver niet getroffen. Op diverse plekken op de woonwagenkampen Kremersbos in Nuenen en Bosweg in Gerwen gaat het per adres om tientallen of honderden vierkante meters grond tot 760 vierkante meter rondom één standplaats. Op de extra ruimte zijn onder andere extra woonwagens, caravans, tuinhuizen, schuren, hondenhokken en een paardenstal neergezet. Tegen het illegale grondgebruik is tot dusver niet opgetreden. Een gemeentewoordvoerder stelt dat de gemeente werkt aan een integrale oplossing voor alle problemen met de Sinti, inclusief bijvoorbeeld huurachterstanden en schoolverzuim. Bron: ED.

23-05-2019 De Pandelaar uitgebreid

Jenaplanschool De Pandelaar in Gemert zit sinds woensdag officieel in een ruimer jasje. Vlakbij de school, aan de Pandelaar, werd het Pandje in gebruik genomen. In het voormalige ABAB-kantoor zitten voortaan drie groepen 6/7/8 en kinderdagverblijf De Ontdekking. De gemeente zag uitbreiding aanvankelijk niet zitten omdat de school daar volgens de prognoses geen recht op zou hebben. Uiteindelijk besloot zij toch mee te werken op voorwaarde dat de school en het kinderdagverblijf zouden meebetalen. Bron ED.

23-05-2019 Geen verlaging erfpachtsom

De gemeenteraad van Gemert-Bakel vindt dat de golfbaan in Bakel de gemeente nog steeds géén geld mag kosten. De raad ging daarom woensdagavond niet akkoord met een voorstel van burgemeester en wethouders om de erfpachtsom die de beheersstichting van de Stippelberg-baan jaarlijks aan de gemeente moet betalen, met 90.000 euro te verlagen. De voltallige raad dwong af dat die verlaging vooralsnog niet verder mag gaan dan 35.000 euro. Dat bedrag is het rentevoordeel dat Gemert-Bakel verwacht te halen als komend najaar een gemeentelijke lening voor de golfbaan wordt overgesloten. Bron: ED.

22-05-2019 Franse markt in Cacaofabriek

De Franse Markt in Helmond vindt dit jaar plaats in De Cacaofabriek. Zo'n tweehonderd deelnemers staan op Hemelvaartsdag op het programma, van toneelspelers tot schilders en van muzikanten tot dansers. Binnen zijn Franse films te zien en in de popzaal treden koren, een mondharmonicagezelschap en dansgroepen op. Naast het terras staat een podium waar optredens plaatsvinden. Terugkerende elementen zijn kunstschilders, een sneltekenaar en kramen met Franse snuisterijen en kunstartikelen. Bron: ED.

22-05-2019 Vrouw betrapt inbreker

Dinsdagnacht is er ingebroken in een woning aan de Dommelstraat in Helmond. De bewoonster was wakker geworden van het rammelen van de badkamerdeur. Toen zij uit bed sprong en de badkamerdeur opende gooide iemand aan de andere kant van de badkamer de deur dicht en rende de trap op. De vrouw rende achter de inbreker aan die via een openstaand raam vluchtte. De gewaarschuwde politie heeft in de omgeving geen verdachte aangetroffen. Bron: 112nwsonline.

22-05-2019 Gedicht inspiratie voor musical

Leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond staan in juni viermaal op het podium van Theater Speelhuis met de voorstelling 'Zuidwal'. Het thema van de musical is keuzes maken die achteraf gezien misschien de verkeerde waren. Inspiratiebron is het gedicht 'Foute keuze' van oud-leerling Auke de Leeuw. Het zorgde in 2012 voor veel ophef. Het zou worden voordragen tijdens de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Maar dat ging niet door omdat de organisatie zwichtte voor protesten. Het gedicht ging over de oud-oom van De Leeuw die diende bij de Waffen SS. De Deurnese schrijver Erik Vink gebruikte het gedicht als inspiratie voor het script van Zuidwal. Bron: ED.

22-05-2019 Geukerspark in Helmond

Het Havenpark in het centrum van Helmond draagt sinds dinsdagmiddag de naam van voormalig burgemeester Jacques Geukers. Geukers was van 1966 tot 1986 burgemeester van Helmond. Zijn familie was dinsdag aanwezig en zijn achterkleinzoon onthulde het naambordje. Dit gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Elly Blanksma en de oud-burgemeesters Wim van Elk en Fons Jacobs. Tevens werd ook het startsein gegeven voor de vernieuwing van het park waardoor ook het riviertje Oude Aa een prominente plek zal krijgen. Bron: ED.

22-05-2019 Proef met uitkeringsgerechtigden

Helmond gaat uitkeringsgerechtigden helpen weer deel te nemen aan de samenleving. Niet per se met betaald werk, maar ook met vrijwilligerswerk. In Helmond wonen tussen de 1200 en 1400 mensen met een ‘loonwaarde’ van hooguit dertig procent. Dat betekent dat zij door omstandigheden waarschijnlijk nooit méér kunnen werken dan het aantal uren dat nodig is om krap een derde van het minimumloon te verdienen. In juni start een proef waaraan maximaal honderd mensen vrijwillig kunnen meedoen. Als die slaagt, wil Helmond vanaf september volgend jaar de volledige groep gaan helpen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt voor de proef 120.000 euro beschikbaar. Bron: ED.

22-05-2019 Inzameling taxussnoeisel

Stichting Taxus Taxi start maandag 10 juni de jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel. Het snoeisel van deze haagplant wordt gebruikt voor de productie van Taxol, het basisbestanddeel van chemotherapie. Elk jaar opnieuw worden duizenden chemotherapieën gemaakt van het verzamelde taxussnoeisel. Al sinds 2009 zamelt de stichting het snoeisel in. Bron: Omroep Kontakt.

22-05-2019 Ondernemerscafé Helmond gaat stoppen

De laatste bijeenkomst van Ondernemerscafé Helmond wordt donderdagavond 4 juli op de binnenplaats van het kasteel gehouden. Het wordt een bijzondere editie die men echt niet mag missen. Na 50 edities, ongeveer 150 tafelgasten en heel veel bijzondere gesprekken, heeft het Ondernemerscafé Helmond weloverwogen de keuze gemaakt om te stoppen. Bron: Omroep Kontakt.

22-05-2019 Moederdagviering Vrouwenbeweging

Dinsdagavond hebben de leden van Vrouwenbeweging Beek en Donk hun moederdagviering gehouden in zaal Dave van de Burgt. Na een korte viering hebben ze 'fun gekiend' met de Carolientjes uit Deurne. Het was een plezierige avond. Bron: Omroep Kontakt.

22-05-2019 Zonhove wordt woonwijk

De locatie van Stichting Welzijn en Zorg Zonhove in Son en Breugel gaat de komende jaren flink veranderen. De zorginstelling voor mensen met een meervoudige beperking wordt omgebouwd tot een wijk waar iedereen wel zou willen wonen. Regiodirecteur Yvonne den Exter zegt dat zorginstellingen het altijd hebben over een terrein maar wij willen een wijk zijn. Zonhove heeft nu ook een heel open karakter en dat willen ze behouden. Bron: ED.

22-05-2019 Vechtpartij geeft HVV een slechte naam

De vechtpartij die zondag ontstond bij een voetbalwedstrijd bij SV Someren doet voetbalclub HVV uit Helmond geen goed en het ging de laatste tijd juist steeds beter, zegt voorzitter Cissie Maas. Op Facebook wordt al gediscussieerd of ouders hun kinderen nog wel bij de club laten voetballen. Bron: ED.