21-01-2019 Erepenning voor RKSV Mierlo-Hout

Tijdens de receptie ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan heeft voetbalclub Mierlo-Hout zondag een koninklijke erepenning ontvangen. De club kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Elly Blanksma. Bron: ED.

21-01-2019 Excellente Helmondse scholen

Twee scholen in Helmond mogen zich sinds maandagmorgen 'excellente school' noemen. Het zijn de vwo-afdeling van het Dr. Knippenbergcollege en het vwo en vwo-tto van het Jan van Brabantcollege. Het predicaat werd hen uitgereikt door de directeur van het voortgezet onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Christianne Mattijssen. Bron: ED.

21-01-2019 Veertig jaar Senzer en Dorel Juvenile

De bedrijven Dorel Juvenile en Senzer in Helmond werken veertig jaar samen en dit wordt gevierd op donderdag 31 januari. Al sinds eind jaren '70 hebben mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij Dorel Juvenile hun werkplek. Bij dit bedrijf rolden al tientallen miljoenen veiligheidszitjes voor kinderen van de band zoals in 1984 het eerste Maxi-Cosi autostoeltje, maar ook Quinny wandelwagens en vele andere modellen. Bron: Omroep Kontakt.

21-01-2019 Burgerinitiatief in Nuenen

Het actiecomité Nuenen Zelfstandig is een handtekeningenactie begonnen om Provinciale Staten te dwingen een besluit te nemen over de fusie van Nuenen met Eindhoven. De initiatiefnemers hopen genoeg steun te vinden zodat het onderwerp terug op de agenda komt. Om de actie succesvol te laten zijn, zijn ten minste duizend handtekeningen nodig. Voorzitter Hekker hoopt dat het benodigde aantal volgende week al is bereikt zodat de handtekeningen op korte termijn kunnen worden aangeboden aan commissaris van de Koning Wim van de Donk. In Nuenen is veel weerstand tegen het fusieplan. Ruim zeshonderd inwoners stuurden een bezwaar naar de provincie. In een referendum stemde 78 procent van de kiezers tegen. Bron: ED.

21-01-2019 Stichting voor goed onderwijs in Kenia

In wijkhuis 't Brandpunt in Helmond is zaterdag het 10-jarig bestaan gevierd van de Helmondse stichting Kadowinja. De stichting zet zich in voor onderwijs aan Keniaanse kinderen. Initiatiefneemster is Kadogo Nyawade en haar zus. Kadogo woont sinds 1991 in Helmond. Door armoede in het gezin waar zij opgroeide kon zij vroeger geen onderwijs volgen. Na een bezoek aan haar geboortestreek waar het onderwijs gebrekkig is, besloot zij in Nederland daar iets aan te doen en werd de stichting opgericht. Bron: ED.

21-01-2019 Succesvolle Top 2000-viering in kapel

In de stampvolle kapel van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond is zondagmiddag een 'oecumenische 2000-viering' gehouden. Het was de aftrap voor de oecumenische week die zondag begon. De muziek tijdens deze viering bestond uit tien populaire nummers uit de Top 2000 waar men troost en bemoediging uit kan halen of die over liefde gaan. De viering werd geleid door twee katholieke en twee protestantse voorgangers. Na afloop was er een staande ovatie. Bron: ED.

20-01-2019 Zorg niet goedkoper door wijkteams

De sociale wijkteams die Eindhoven, Helmond en veel andere gemeenten in Nederland hebben opgericht maken zorg niet goedkoper. Bij gemeenten met wijkteams worden juist meer mensen verwezen naar professionele, dure zorg. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. ‘De perfecte illustratie dat geloof alleen onvoldoende basis is voor beleid. Meten is weten, zien is geloven’, aldus CPB-directeur Laura van Geest in het Eindhovensdagblad. Het wijkteam biedt misschien wel goede zorg. Maar het is niet het wondermiddel voor zuinige zorg waar gemeenten op hoopten toen ze er allerlei zorgtaken bij kregen. Eindhoven tuigde mede vanuit dit idee WIJeindhoven op. Honderden medewerkers van bestaande zorg- en welzijnsinstellingen moesten een paar jaar terug naar deze stichting overstappen. Bron ED.

20-01-2019 Koffie in ruil voor een gesprek

In Helmond op de vier treinstations wordt de komende weken gratis koffie uitgedeeld, om ervoor te zorgen dat reizigers met elkaar in gesprek raken. NS en ProRail willen dat er meer wordt omgekeken naar mensen die zich eenzaam of depressief voelen. De campagne ‘Koffie in Helmond’ gaat maandag op het centraal station van start en zal in totaal vijf weken lopen. Het concept is simpel. Reizigers krijgen in de ochtendspits een gratis kopje koffie aangeboden en moeten in ruil daarvoor een kleine tegenprestatie leveren. De ‘ontvanger’ moet op zijn beurt aan een wildvreemde een kop koffie overhandigen. De bedoeling is dat er zich daarna een gesprekje ontvouwt tussen twee of meerdere mensen, die elkaar niet kennen. Bron: ED.

20-01-2019 Aangifte gedaan tegen de Rooms-Katholieke Kerk

Advocaat Jan Boone heeft vrijdag aangifte gedaan tegen de Rooms-Katholieke Kerk, de paus en de bisschoppen in Nederland. Boone heeft dat gedaan namens Theo Bruyns, die in zijn tienerjaren regelmatig is verkracht door een pater van het seminarie Christus Koning in Helmond. Boone zegt tegen NRC dat de kerk een ‘criminele organisatie is die de aanpak van seksueel misbruik van kinderen blokkeert’. „Door zich de ‘erfgenamen’ van Jezus en de apostelen te noemen, heeft de RKK zich het recht toegeëigend een totaal eigen positie in te nemen als het gaat om bestraffing van seksueel misbruik dan wel verkrachting, met uitsluiting van het strafrecht”, aldus de aangifte. Bron: ED.

20-01-2019 Buffelrun 1e Tribute festival

Nog voor de start van de kaartverkoop van de Buffelrun zijn al tickets verkrijgbaar voor het 1e Buffelrun Tribute Festival. Ter ere van de 5e editie van de Buffelrun is besloten om groot uit te pakken op vrijdag 16 augustus 2019. Om de 5e editie van de obstakelrun extra glans te geven organiseert Door en Voor Boerdonk op vrijdag 16 augustus vanaf 20.00 uur een Tribute Festival. Op 2 podia treden die avond 3 Tribute Bands op. Inmiddels zijn Abba, Doe Maar en Queen Tributes vastgelegd. Crazy Little Things zijn 7 muzikale vrienden en echte Die Hards Fans van Queen en dat is ook te horen. Bron: Omroep Meijerij.

20-01-2019 Optreden Young Musicians Academy Fontys

Op zondagmiddag 27 januari 2019 geven de Young Musicians van de Fontys Academy een concert met een prachtig, zowel klassiek als eigentijds en gevarieerd programma in de Elkerliek Kapelin Helmond. Op het programma staan werken van o.a. bekende componisten zoals B. Bartok, D. Shostakovich, C. Saint Saëns, F. Chopin en S. Prokoviev, maar ook van bijvoorbeeld T. Vitali en F. Bridge. Meer dan 10 jonge talenten bespelen diverse instrumenten, zoals piano, hoorn, cello en viool. De pianobegeleiding wordt verzorgd door Hülya Keser. De Young Musicians Academy is de opleiding aan het conservatorium van Tilburg. Bron: Omroep Kontakt.

19-01-2019 GOO in Gemert hoeft geld niet terug te betalen

De rechtbank in Den Bosch heeft bepaald dat de Scholenstichting GOO in Gemert ruim 3,5 ton fusiecompensatie niet terug hoeft te betalen aan het ministerie van Onderwijs. Stichting GOO kreeg van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geld om in 2014 de samenvoeging van de Ds. Swildenschool en de Michaëlschool in Gemert tot Kindcentrum De Samenstroom te bekostigen. OCW wilde van dat bedrag echter 350.000 euro terug, omdat er volgens het ministerie geen sprake was van een fusie. De rechtbank in Den Bosch heeft die terugvordering nu van tafel geveegd. Bron: ED

19-01-2019 Plan voor een toekomstbestendig Bakel

In Bakel is een enquête gehouden waarin de inwoners konden reageren op de scenario's die zijn opgesteld om Bakel in de toekomst aantrekkelijk te houden. Een van de opties was het schrappen van de rotonde in het centrum van Bakel. Een van de conclusies is dat dit geen goed idee is. Daarnaast moet in het monumentale Fuse-pand een cultuurcentrum komen en moet een deel van het St. Wilbertsplein worden ingericht als speel- en ontmoetingsplek. Met name het centrum van het dorp kan wel een flinke impuls gebruiken, zo vinden zowel de gemeente Gemert-Bakel als De Stem van Bakel. Bron: ED

1-01-2019 Mogelijke verkoop zwembad Gemert

Fitland wil haar binnenzwembad in Gemert verkopen aan bouwbedrijf Versteegden uit Erp. De sportschoolketen wil het bad na de verkoop wel blijven huren, voor een periode van minimaal twintig jaar. Fitland broedt al langer op de toekomst van het complex aan de Vicaris van der Asdonckstraat. Het zwembad is aan een grondige renovatie toe en het bestaande sportgedeelte moet compacter worden. Eerder al maakte Fitland bekend rondom het sportcentrum 92 woningen te willen bouwen. Gemert-Bakel wil vooralsnog alleen aan een deel van dat plan meewerken. Bron: ED

18-01-2019 Wim Daniëls schreef carnavalskraker

Op 7 februari verschijnt er een nieuw boek van taalkundige Wim Daniëls, helemaal gewijd aan de Brabantse afscheidsgroet 'houdoe'. Daniëls besloot ook een tekst te schrijven voor een lied. ‘Ik zeg: houdoe, houdoe, houdoe. Mar kom mar vlug wer trug. Ik zie-oe toch zo gèère. Ik zie-oe liefst wer vlug.’ Dat is het refrein van het nummer dat je na één keer luisteren mee kunt zingen. De tekst voor een carnavalsnummer is er, maar nu moet er nog muziek bij en iemand moet het gaan zingen. Daniëls' oproep op Twitter bleek succesvol: hij kreeg meerdere reacties en diverse muzikanten hebben de tekst op muziek gezet en uitgevoerd. Dat leverde een carnavalskraker op, maar ook een bluesversie. Bron: ED. 

18-01-2019 Maandelijkse verzamelbeurs in Eerde

Op zondag 27 januari wordt in gemeenschapshuis De Brink in Eerde de maandelijkse verzamelbeurs gehouden. Tijdens deze beurs laat Theo Adriaanse uit Oosterhout zijn verzameling ex librissen zien. Op de ruilbeurs kan van alles geruild worden. Er zijn o.a. verzamelaars van diverse supermarktacties, ansichtkaarten, jokers, munten, postzegels, bidprentjes, lucifermerken, stripboeken, pins, theezakjes, sleutelhangers, sigarenbandjes, speelkaarten, telefoonkaarten, reclamepennen, winkelwagenmuntjes en nog veel meer. Bron: Omroep Kontakt.

18-01-2019 Langer ondersteuning transitie veehouderij

De provincie Noord-Brabant verbreedt de mogelijkheden voor de veehouderij om te verduurzamen. De subsidie voor emissiemetingen en voor boeren die de nieuwste innovaties willen toepassen, de zogenaamde first movers, is een jaar langer beschikbaar. Voor de Verordening natuurbescherming komen 2 nieuwe stalsystemen voor melkvee beschikbaar en wordt weidegang meer gestimuleerd. De subsidie voor dierenwelzijn is verbeterd voor leghennenhouders. De provincie verwacht dit jaar nieuwe stalsystemen voor andere diercategorieën. De provincie wil dat de veehouderij versneld verduurzaamt en minder stoffen uitstoot die schadelijk zijn voor het milieu en de leefomgeving. Bron: Provincie Noord-Brabant.

18-01-2019 Pip Schevers genomineerd voor Vrijwilligersprijs

De 14-jarige mavo-scholiere Pip Schevers uit Veghel, vrijwilligster bij Jongerencentrum De Kluis in haar woonplaats, is genomineerd voor de Vriendenloterij Passieprijs. De prijs is ingesteld door Vrijwilligersprijzen.nl en zet jaarlijks lokale en landelijke organisatie én bijzondere vrijwilligers in het zonnetje. De 18 vrijwilligersorganisaties, -projecten en vrijwilligers die zijn genomineerd voor de ‘Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2019’ zijn gekozen uit zo’n 160 inschrijvingen. De winnaars worden door een vakjury gekozen en ontvangen op vrijdag 15 februari hun prijs uit handen van minister Hugo de Jonge van VWS. Bron: Omroep Meierij.

18-01-2019 Mobitax blijft toegankelijk voor CVV

De gemeente Gemert-Bakel benadrukt op de gemeentelijke website dat Mobitax gewoon toegankelijk blijft voor mensen met een Wmo-indicatie voor CVV. De Seniorenraad heeft in zijn maandblad een onvolledig artikel over de Regeling CVV geplaatst. Dat riep vragen op bij hun achterban. Mobitax blijft gewoon toegankelijk voor mensen met een Wmo-indicatie voor CVV. Voor mensen die gebruikmaken van de Regeling toegang CVV op basis van leeftijd (65plus) en/of inkomen vervalt per 1 juli 2019 hun vervoerspas. Zij zijn hierover persoonlijk geïnformeerd. Bron: Gemeente Gemert-Bakel.

 

18-01-2019 Misdaadcijfers Brabantse gemeenten

In zestien Brabantse gemeenten (waaronder Boekel, Meierijstad en Uden) zijn de misdaadcijfers in 2018 gestegen. Eindhoven en Helmond hadden een golf aan straatroven. Die opvallende trends blijken uit politiecijfers die op 17 januari zijn gepubliceerd. In Noord-Brabant daalde het totaal aantal geregistreerde misdrijven wel, van ruim 117.000 (in 2017) naar ruim 110.00 in 2018. Die trend is al een paar jaar zichtbaar, maar het gaat niet overal de goede kant op. Over heel Brabant daalt het aantal woninginbraken, maar in Uden stegen die van 76 naar 123. Opvallend: In Eindhoven ging het van 53 naar 90 straatroven en van 20 naar 40 overvallen. Helmond: van 4 naar 28 straatroven. Sint Anthonis is niet langer het veiligste dorp van Brabant; dat is Baarle-Nassau. Bron: Omroep Brabant.